Dofinansowano ze œrodków Gminy Miasta Toruń.

Charytatywny koncert Fundacji Platon im. Kuby Rumińskiego już 11 czerwca, o godzinie 19.00 na dziedzińcu Ratusza Staromiejskiego w Toruniu. Już jedenasty raz spotykamy się z sympatykami naszych dotychczasowych działań podczas tego wyjątkowego wydarzenia. Dla nas to okazja, aby spędzić wspólnie czas i powiedzieć dziękuję za roczną współpracę.

Fundusze zebrane ze sprzedaży cegiełek o wartości 40 zł zostaną przeznaczone na wsparcie stypendystów fundacji. Fundacja Platon powstała w lipcu 2005 roku, kiedy postanowiliśmy pomagać młodym ludziom poszerzać zainteresowania, zdobywać wiedzę i rozwijać pasje. Od tego czasu corocznie w czerwcu organizujemy koncerty. W 2014 roku Program Stypendialny Pasjopolis, realizowany we współpracy z Apator SA, został laureatem ogólnopolskiego konkursu „Dobre Stypendium” organizowanym przez fundację Dobra Sieć.

Koncert pełni również rolę podsumowania całorocznej działalności Fundacji i jest niezwykle ważnym elementem działalności toruńskich organizacji pozarządowych. To okazja do spotkania, rozmowy i zjednoczenia wokół wspólnych spraw.

W tym na koncercie ugościmy znakomitą artystkę, Ewę Błaszczyk – zwyciężczyni plebiscytu Polka 2006, Kobieta Roku 2007, Europejczyk Roku 2008, odznaczona w roku 2012 Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz srebrnym medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”, laureatka wielu prestiżowych nagród filmowych i teatralnych /Brązowe Lwy Gdańskie - 1985, Wiktor – nagroda telewidzów dla najpopularniejszej postaci - 1988/, założycielka fundacji „Akogo?”, prezentuje publiczności piosenki napisane przez najwybitniejszych polskich i światowych artystów. Przed występem artystki usłyszymy również Szczerbate Zajączki Trio. W repertuarze Ewy Błaszczyk znalazły się utwory autorstwa m.in.: Agnieszki Osieckiej, Jacka Kleyffa, Stanisława Soyki, Doroty Czupkiewicz, ks. Jana Twardowskiego, Marii Pawlikowskiej - Jasnorzewskiej, Jana Wołka, Jacka Janczarskiego z muzyką Jerzego Satanowskiego, Zygmunta Koniecznego, czy Włodzimierza Wysockiego.

Artystce towarzyszy trzyosobowa grupa muzyków (piano, gitara i saksofon). W trakcie koncertów, nie tylko duchowym, ale także wokalnym i muzycznym wsparciem służy aktorce córka – Marianna Janczarska. Ewa Błaszczyk nie robi zwyczajnego recitalu. Zamiast zabawiać widzów i siebie skalą wokalnych możliwości, dogadzać aktorskiej próżności, proponuje teatr. W tym teatrze piosenki to trzy-czterominutowe opowieści o ludzkim losie. Pisane śmiechem, ale częściej łzami. Przeświadczone, że życie biegnie swoim rytmem. Nie zwolnisz go ani nie przyspieszysz – Jacek Wakar (Przekrój).