Pobierz dokumenty:

- REGULAMIN PROGRAMU STYPENDIALNEGO PASJOPOLIS
- REGULAMIN PRAC KOMISJI STYPENDIALNEJ PASJOPOLIS
- HARMONOGRAM PROGRAMU STYPENDIALNEGO PASJOPOLIS

Odwiedź nasz blog i znajdź nas na facebooku:

- pasjopolis.wordpress.com
- facebook.com/pasjopolis

Pobierz Presspack:

Presspack edycja 2013/14

W torunskich i poznanskich szkolach średnich 2 września wystartuje Trzecia edycja Programu Stypendialnego Pasjopolis. Podobnie jak w zeszlym roku licealistów wesprze Fundacja Platon im. Kuby Ruminskiego i firma Apator SA Wnioski o stypendia mozna skladac do 30 września tego roku. Wyniki naboru poznamy 7 paLdziernika.

Program Stypendialny Pasjopolis skierowany jest do licealistów, którzy przede wszystkim chcą rozwijac swoją pasje. Wspieramy ludzi mlodych, inteligentnych, pasjonatów, niepokornych indywidualistów i cichych geniuszy, którzy czesto nie mieszczą sie w stereotypowym wyobrazeniu o wzorowym uczniu. Szukamy osób, którzy potrafią zarazic nas swoją pasją i przez kolejny rok chcą te pasje rozwijac, wyjaśnia Janek Świerkowski, koordynator Programu.

Glównym kryterium przy ubieganiu sie o roczne stypendium nie są szkolne oceny, a indywidualne pasje uczniów, które nie zawsze wpisują sie w licealny program nauczania. Zdajemy sobie sprawe, ze pasji nie da sie ocenic w szkolnej, pieciostopniowej skali. Bo przeciez mozna byc „nogą” z jezyka polskiego, ale jednocześnie brac udzial w olimpiadach z chemii albo byc mistrzem gitary lub mlodym geniuszem, który konstruuje roboty. Chcemy pomagac marzeniom, które po prostu czesto nie mieszczą sie w szkolnych statystykach. Potencjal, jaki drzemie w tak mlodych ludziach okazuje sie niewyobrazalny i nie skrepowany zadnymi granicami, a jednocześnie ograniczany wieloma trudnościami zycia codziennego. Wspieramy mlodziez w rozwoju ich talentów, poniewaz tak rozumiemy odpowiedzialny biznes - mówi Przemyslaw Skoczylas, Kierownik Biura Marketingu Apator SA, fundatora programu stypendialnego Pasjopolis.

Podczas pierwszej edycji Fundacji Platon udalo sie dofinansowac 7 pasjonatów z torunskich liceów, w ramach drugiego naboru wspieraliśmy rozwój zainteresowac 13 osób z Torunia oraz Poznania. Tegoroczna edycja Pasjopolis bedzie sie odbywac zarówno w Toruniu jak i Poznaniu – w tym roku stypendium otrzyma 20 osób, 10 w wysokości 300 zl. miesiecznie, 10 w wysokości 200 zl miesiecznie. Pasjopolis to to nie tylko finansowe wsparcie rozwoju pasji, to równiez realizacja wspólnych projektów w ramach dzialania fundacji Platon. W maju przeprowadziliśmy gre miejską Pasjonauci, podczas której stypendyści II edycji przygotowywali punkty z zadaniami dla uczestników.