Zespół KROKE zagra w Toruniu

Zapraszamy na XVI - koncert Fundacji Platon, na który zaprosiliśmy zespół KROKE. W tym roku, wyjątkowo, spotykamy się jesienią w Dworze Artusa 01. października 2020 r. o godzinie 19.00

Koncert pełni rolę podsumowania całorocznej działalności Fundacji i jest niezwykle ważnym elementem działalności toruńskich organizacji pozarządowych. To okazja do spotkania, rozmowy i zjednoczenia wokół wspólnych spraw. Bilety można kupić przez internet lub w siedzibie Rainbow w CH Plaza.

O Fundacji
Fundacja Platon powstała w lipcu 2005 roku, kiedy postanowiliśmy pomagać młodym ludziom poszerzać zainteresowania, zdobywać wiedzę i rozwijać pasje. Od tego czasu corocznie w czerwcu organizujemy koncerty. Podczas koncertu dziękujemy za dotychczasowe wsparcie oraz dzielimy się z mieszkańcami regionu twórczością wyjątkowych artystów.

Z uwagi na pandemię koronawirusa, każda osoba, która uczestniczy w koncercie ma obowiązek przestrzegania regulaminu Dworu Artusa oraz regulaminu organizatora

Zespół KROKE
KROKE (w języku jidysz: Kraków) stworzyła w 1992 roku trójka przyjaciół: Tomasz Kukurba, Jerzy Bawoł i Tomasz Lato. Jako absolwenci krakowskiej Akademii Muzycznej, ale również artyści poszukujący, nie stronili od eksperymentów z jazzem oraz muzyką współczesną. Zespół, początkowo kojarzony głównie z twórczością klezmerską, oscyluje obecnie wokół różnych gatunków. Artyści czerpią inspirację z muzyki etnicznej całego świata, zawsze jednak wzbogacają dzieła autorskimi improwizacjami. W ten sposób KROKE tworzy własny, unoszący się ponad granicami, czasem i formami styl. Klezmerzy przede wszystkim improwizowali. Improwizacja w muzyce KROKE pojawia się od początku i jest do dziś jej najważniejszym elementem. Nasza improwizacja to pewnego rodzaju portal, przez który światy naszych dusz wędrują prosto do tych, którzy chcą te światy poznawać – wyjaśniają muzycy.

XVI koncert Fundacji Platon został dofinansowany ze środków Gminy Miasta Toruń oraz Województwa Kujawsko-Pomorskiego.